WhatsApp

ÇENE CERRAHİSİ

ÇENE CERRAHİSİ

Alt Çene ve diş Cerrahisi ve Üst Çene Cerrahisi işlemine hekiminiz başlamadan önce bazı tetikleri yapması gerekmektedir. Örneğin; çene röntgeni çektirmenizi isteyebilir. 2 boyutlu panoramik ve 3 boyutlu tomografik röntgen ile diş ve sert dokuların tam bir incelemesi yapılır.Alınan röntgen ile göz ile muayene sırasında izlenemeyen düzensizlikler ve rahatsızlıklar farkedilebilir.

Apikal rezeksiyon

Diş kök ucunda meydana gelmiş kanal tedavisi yapıldığı halde iyileşmeyen kistik ve apseli oluşumlar için kök ucunun cerrahi olarak temizlenmesi işlemidir.İşlem sırasında hasta ağrı hissetmez .Lokal ve cerrahi yönden başarılı bir işlemdir.

Yirmi yaş dişi cerrahisi

Ağızda en geç süren yirmi yaş dişleri çenede darlık olması sebebi ile süremediği veya yarı sürdüğü durumlarda dişin ufak bir kesi ile yerinden alınması gerekebilir.İşlem sırasında ağrısızdır.İşlemi takiben ilk 3 gün şiddeti azalan ağrı izlenir.İşlemden sonraki 3.günden sonra artan ağrı ilğili bölgede enfeksiyon başladığını gösterir en kısa sürede dişhekimine tekrar başvurulması gerekmektedir.

Üst Çene (Maksiller Osteotomi)

Bir maksiller osteotomi aşağıdaki sorunları düzeltmek için yapılabilir:

Üst çene gerilemiştir

Çenenin çapraz kapanışı

Çok fazla ya da çok az diş gösteren çene hizası

İki diş arasındaki ısırık mesafesinin çok olması ya da tam kapanmaması

Ağzınızda ve üst dişlerin çatısı tek bir birim gibi hareket edebilir, tüm üst çene, (göz çukurlarının altındaki bölüm) üzerindeki kemikler kesilerek, alt dişler ile düzgün hizalanana kadar üst dişler öne taşınır. Bazı çene ameliyatlarından sonra azı dişleri arasında kapanma sorunu oluşabilir bu sorundan dolayı lokmaları çiğnemek çok güç olabilir. Bu gibi durumlarda doktor diş yüzeylerini tıraş edebilir veya azı dişlerininbulunduğu kemiklere cerrahi müdahalede bulunabilir.

Alt Çene (Mandibular Osteotomi)

Bir ölçüde gerilemiş olan veya ilerlemiş olan alt çene çene osteotomidenilen bir işlemle düzeltilebilir. Alt çene kemiğinin uygun yerden kesilmesi işlemine osteotomi adı verilir.

Bu prosedürde, cerrah azı dişlerinin arkasından boyuna doğru çene kemiğini aşağı doğru keser, böylece çene öne doğru hareket edebilir hale gelir. Bunun bir sonucu olarak, çene yeni konumuna doğru yavaşça kayar ve bu kısım iyileşene kadar vidalar ve plakalar ile birlikte çene kemiğine sabitlenir.

Hangi Durumlarda Çene Cerrahisi (Genioplasty) Yapılır?

Alt ve üst çene genellikle ciddi bir şekilde gerilemiştir veya çenede eksik çene kemiği mevcuttur. Bu gibi rahatsızların giderilmesi için yani çenelerin yeni bir konumunda sabitlenmesi genioplasty denilen bir prosedür ile tespit edilebilir. Tipik olarak, cerrahlar çene yapısını değiştirebilir veya aynı ameliyat sırasında çeneyi yeniden yapılandırabilir.

Çene ameliyatı ağız ve çene cerrahı (OMS) tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat olmaya sebebiyet veren bulgular ise aşağıdadır.

Konuşma zorluğu

Düzensiz nefes alma veya Kronik ağız solunumu

Çiğnemede veya ısırmada zorluk

Hastanın yüz görünümünün dramatik olarak bozuk olması

Yutma güçlüğü

Kronik çene ya da çene eklem (TME) ağrıları veya buna bağlı olarak oluşan baş ağrısı

Dişlerin Aşırı aşınması

Açık ısırık (ağız kapalıyken alt ve üst dişler arasındaki düzensiz boşluk)

Yüzün önden veya yandan dengesiz görünümü

Yüz yaralanması

Doğum kusurları

Basık alt çene veya üst çene

Çıkıntılı çene

Uyku apnesi (uyku sırasında horlama dahil olmak üzere, üst solunum problemleri)

Yukarıdaki bulgular hastada gözlemlenirse diş hekiminiz, ortodontist (OMS) ‘ye başvurmanız ve tedavi olmanız gerekmektedir.