WhatsApp

İNVİSALİGN (ŞEFFAF PLAK)

İNVİSALİGN (ŞEFFAF PLAK)

INVISALIGN (ŞEFFAF PLAK) TEDAVİSİ NEDİR?

Invisalign, ortodontik tel tedavisi ile diş düzeltimi yerine hastanın şeffaf plaklar kullanarak dişlerini düzeltebildiği bir tedavi biçimidir.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNE NASIL BAŞLAYABİLİRİM?

Tedaviye başlamaya karar verdikten sonra hastanın dişlerinin ölçüsü ya da dijital taraması alınır. Röntgenler ve fotoğraf kayıtları da alındıktan sonra Invisalign’ın merkezine ölçü ise kargo ile, dijital tarama ise internet üzerinden gönderilir. Gönderilen diş kayıtları dijital ortama aktarılır ve tedavi planlaması için bilgisayar programında doktora gönderilir.

KAYITLAR GÖNDERİLDİKTEN SONRA PLAKLARIN BANA GELMESİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Dijital ortamda gönderilen diş kayıtlarınız üzerinde doktorunuz bir tedavi planlaması yapar. Bu süreç 1-2 hafta zaman alabilir. Onaylanan tedavi planlamaları sonrasında şeffaf plakların üretimine başlanıyor ve kargo süresine bağlı olarak 10 gün gibi bir sürede şeffaf plaklar doktora ulaşmış oluyor.

HERKESE AYNI (STANDART) ŞEFFAF PLAK MI VERİLİYOR?

Hayır. Invisalign tedavilerinde kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklarla diş düzeltimi gerçekleştiriliyor.

KAÇ SET (ALT VE ÜST) ŞEFFAF PLAK TAKACAĞIM?

Kaç set şeffaf plak takılacağı tedavi planlamasında kişiye özel belirlenmektedir. Bu da hastanın tedavisinin kolay/zor olduğu ile alakalıdır. Ön bölgede hafif çapraşıklığı olan bir kişinin 10 set plakla tedavisi bitebilirken, iskeletsel olarak alt çenenin ileri alınması planlanan bir tedavide hastaya 30’dan fazla plak öngörülebilir.

ALT VE ÜST PLAKLAR (SET) AYNI ANDA MI TAKILIYOR?

Evet.

BİR SET PLAK NE KADAR AĞZIMDA KALIYOR?

Doktorunuzun yönlendirmesine göre değişmekle beraber 1 set plak ağızda 2 hafta, 10 gün ya da 1 hafta kalacak şekilde planlanabilir. Böylelikle yaklaşık olarak tedavinin süresi de tedaviye başlamadan belirlenmiş olmaktadır. Hasta tedavisinin yaklaşık olarak ne zaman biteceğini tedaviye başlamadan bilmektedir.

PLAKLARI NE SIKLIKLA DEĞİŞTİRİYORUM? PLAKLARI GÜNDE NE KADAR TAKMAM GEREKİYOR?

En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de şeffaf plakların ne kadar sıklıkla değiştirileceğidir. Plaklar günde minimum 20-22 saat takılmalıdır. Plakların ne sıklıkla değiştirileceği ise doktorunuza ve tedavi planlamasına bağlıdır. Çoğu tedavi planlamasında plaklar 2 haftada bir değiştirilirken, diş hareketlerinin daha tutarlı hala gelmesi ile 10 günlük ya da haftalık kullanımlar da doktor tarafından önerilebilmektedir. Belirlenen süre dolduğunda hasta bir sonraki set plaklarını kullanmaya başlar.

TOPLAM TEDAVİ SÜRESİ NE KADAR?

Her hastanın tedavi planlaması farklı olduğu gibi tedavi süresi de farklıdır. Doktorunuzun belirlediği plak kullanım sürelerine göre de (2 haftada, 10 günde ya da haftada bir değişim) tedavi süreniz farklılık gösterecektir. Örnek verecek olursak, 2 haftalık kullanımlarla değiştirilen 30 plaklık bir tedavi 60 haftalık bir süreci kapsar. Ancak tedavi sonunda doktorunuz ya da siz son durumdan memnun değilseniz yeni set plak istenebilir; bu da tedavi süresini bir miktar daha uzatacaktır. Hiçbir problemin görülmediği bir tedavide tedavi süresi doktorun belirlediği kullanım süresi ile set plak sayısı ile rahat bir şekilde anlaşılabilir.

ŞEFFAF PLAKLAR NASIL ÇALIŞIYOR?

Şeffaf plak tedavileri özünde braketlerle yapılan ortodontik tedavilere benzer. Diş hareketlerinde farklılık gözükmez. Braketlerle yapılan tedavilerde dişlerde itme ve çekme hareketleri görülebilirken şeffaf plak tedavilerinde ana hareket itmedir. Şeffaf plaklarda zor hareketleri yapabilmek için ataşman denilen ve dişle aynı renkte olup dişe yapıştırılan dolgu maddeleri kullanılır.

Doktorun belirlediği sürelerde hasta plak değişimi yapar. Bir set plak dişleri belirli miktarlarda hareket ettirir ve daha fazla hareket için hasta yeni set plaklarına geçer.

ATŞMANLAR NELERDİR?

Şeffaf plak tedavileri itme hareketi üzerine kurulu tedavilerdir. Dişler istenilen yerlere itme hareketi ile gelir. Ancak bazı zor hareketleri yapabilmek için diş yüzeylerine, dişlerle aynı renkte ve farklı şekillerde dolgular koyulabilir. Bu dolguların yerleri, büyüklükleri ve şekilleri planlama sırasında belirlenir ve çoğunlukla ilk randevuda yerleştirilir. Tedavi bitiminde hızlı ve acısız bir şekilde de çıkartılır.

İNVİSALİGN HANGİ PROBLEMLERİ ÇÖZEBİLİR?

Invisalign (şeffaf plaklar) tedavileri seneler içinde basit tedavilerden daha kompleks tedavileri tedavi edecek hale gelmesiyle beraber

Açık kapanış
Derin kapanış
Çapraşıklık
Dişler arası aralıklar
Artmış overjet
Sınıf 2 kapanışlar
Orta ve hafif şiddette sınıf 3 kapanış tedavilerinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
INVISALIGN TEDAVİLERİ HANGİ DURUMLARDA ÖNERİLMEZ?

Hasta kooperasyonu az olduğunda
Çok küçük diş boyutuna sahip hastalarda
Ortognatik cerrahi hastalarında
Dişeti sağlığı bozuk olan hastalarda
Ciddi kemik erimleri olan hastalarda
Ciddi temperomandibular eklem problemleri olan hastalarında
Şeffaf plak firmalarının belirlediği diş hareket limitlerinin çok ötesinde hareket isteyen durumlarda şeffaf plak tedavileri önerilmez.