Zirkonyum Diş Kaplama, Altın Kron kaplama, Porselen Kron kaplama ile Zirkonyum kron diş kaplama diş tedavisinde en çok tercih tedavi yöntemlerinden biridir. Diş minesi + dentin olarak adlandırılan ve birlikte “bir dişin taç kısmı” olarak bilinen yapının genel ismi “kron”dur. Zirkonyum kron’da işte bu kısımı temsil eder.
Zirkonyum diş kaplamaları, diş tedavilerinin temel gereksinimleri olan estetik, fonksiyon, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık açısından tedavi için başarıyla kullanılan diş kaplama malzemelerindendir. Zirkonyum doğada bulunan beyaz bir metal alaşımdır. Günümüzde halen sıkça uygulanan metal altyapılı porselen diş kaplamasının aksine, zirkonyum diş kaplaması alt yapısında beyaz renkli bir yapıya sahiptir. Dayanıklılık olarak metal destekli kaplamalarla aynıdır. Ancak, beyaz yapısı nedeniyle estetik olarak üstündür. Ayrıca, özellikle ısırma ve ezme gibi hem yatay hem de dikey kuvvetlerin yaygın olarak uygulandığı ağız ortamı için, metal destekli porselen diş kaplamalarına göre basınç ve strese karşı çok daha dayanıklıdır.
Son dönemde estetik diş hekimliği uygulamalarında çok tercih edilen zirkonyum diş kaplamaları, estetik görünümleri ile doğal dişe oldukça yakın görüntü veren kaplama çeşididir. Metal alt yapılı porselen kaplamaların yerine günümüzde yarı opak olması sebebiyle ışık geçirebilme açısından zirkonyum kaplamalar kullanılmaktadır. Estetik ve dayanıklılık özellikleri bakımından hem ön bölge diş kaplamalarında hem de arka dişler üzerine hazırlanan diş kaplamalarında güvenle kullanılabilmektedir. Son derece doku dostu olan zirkonyum kaplamalarda, kullanıma bağlı olarak zaman içinde renk değiştirme gibi bir durum meydana gelmez. Kullanıma bağlı olarak diş etinde gri renkler oluşturan ve renklenen metal destekli porselen kaplamalar ağız içinde kötü görünüme sebep oldukları için artık kullanımı azalan malzemelerdir ve popülerliklerini zirkonyum kaplamaya bırakmışlardır.
Zirkonyum kaplamalar tek diş kaplaması, diş köprüsü ve implant üstü kaplamaları gibi çok geniş kullanım alanına sahiptir. Zirkonyumlar sahip oldukları renk tonlarının çok olması sebebiyle istenilen renkte hazırlanabilir. Zirkonyum alt yapılı porselen hem ön dişlerde hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar güçlü oldukları için güvenle tercih edilir. Zirkonyum ile tedavi insanların yaşam kalitesini artırır.
Klasik porselen kaplamaların alt yapısında gri renkli metal kullanılmaktadır. Zirkon kaplamalarda ise metal yerine beyaz zirkonyum kullanılır. Zirkonyum metalin beyaz renkte olması, porselen üzerinde gri renkli diğer porselen metallerden daha estetik çalışmayı mümkün kılar.
Zirkon kaplamaların metal destekli kaplamalardan farkları:
Zirkon ağızda aşınmaz.
Estetik üstünlüğünün dışında zirkonun diğer avantajları renk değişikliği olmaması ve metal tadı hissi oluşmamasıdır.
Metal alt yapılı kaplamaların ışık geçirgenliği yoktur. Zirkon kronlar ışık geçirgenliğine sahip olduğundan, doğal dişe en yakın estetik kolaylıkla elde edilir.
Metal porselen kronlar zamanla aşınır. Diş renginde değişiklikler olur, ağızda metalik bir tat bırakır, diş eti durgunluğu gibi dezavantajlar oluşabilir. Zirkonyum alt yapılı kaplamalar korozyona uğramaz. Ayrıca zirkonyum destekli kaplamalar diş etlerinin renk değişikliği, ağızda metalik tat bırakma, diş etlerinin çekilmesi gibi herhangi bir dezavantaja neden olmaz.
Zirkonyum destekli kaplamalar, doku uyumu yüksek olan bir metal alaşım türüdür.
Zirkonyum kaplamalar için dişlerden daha az kazıma yapılır.
Zirkonyum Diş Kaplama’nın Avantajları
Dayanıklılık
Aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı
Doğal dişlere benzer olması nedeniyle çok tercih edilen
Daha az diş çıkarma
Değiştirilebilir boyut, şekil ve renk
Biyo uyumluluk
Açıklamak Gerekirse
Zirkonyum dişin yüz görünümüne verdiği estetik en büyük avantajlarından birisidir. Ön dişlerin doğal diş görünümüne sahip olması önemlidir. Zirkonyum kron, diş kümesine göre modifiye edilir ve yapılan kron blokların en ve boyları önemlidir. Bu nedenle her zaman o mükemmel doğal görünümü elde etmek için her aşamanın özenle yapılması gerektiği gibi uzman bir diş hekiminden destek alınması gerekir.
Ultra yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş diş kron neredeyse yok edilemez, kırılmaz ve vücuda zarar vermez. Bu malzemenin biyo uyumlu olması nedeniyle uzun bir süre ağız içinde kalması herhangi bir sorun teşkil etmez. İnsan vücudu tarafından reddedilmesi yoktur çünkü vücudun herhangi bir yerinin olumsuz tepkilere maruz kalmasına sebep olmaz.
Altın Kron ve Porselen Kron ile Zirkonyum Kron’un Avantajları
Altın kron çok uzun yıllar pek çok kişi tarafından kullanılmış ve de vücut tarafından kabul edildiği kanıtlanmıştır ama gülümsemede doğal dişlerdeki gibi etkisi yoktur fakat altının doğal görünümünü göstermek için kullanımı yaygındır. Zenginliği ifade eden Altın Kron günümüzde de hala kullanılmaktadır. Porselen kronların metal bir tabana kaynamış olması gerekir ve metal porselen kronlar ile insanların diş etleri arasında siyah çirkin bir görüntü vardır.
Zirkonyum diş kaplama kesinlikle porselen kronlardan daha sağlamdır. Diş hekimliğinde zirkonyum minerali zirkonyadan elde edilen zirkonya seramiği formu olarak kullanılır. Zirkonya ise bilinen en doğal hali monoklinal bir kristal yapısı ile nadir mineral olup, Zirkonyum oksit ile güçlendirilmiş seramikler, oksit seramikler içerisinde önemli bir yer tutar. Günümüzde yüksek dayanıklılık, biyouyumluluk, iyi kimyasal stabilite ve doğal görünüm özellikleri sayesinde ideal dental materyal olarak kabul edilmektedir. CAD/CAM teknolojisi ile üretilirler ve üstün mekanik özellikleri nedeni ile arka grup dişlerin restore edilmesine olanak sağlarlar. Blok şeklinde üretilen zirkonyum kalıplar bilgisayar destekli CAD/CAM teknolojisi ile üretilir ve porselene göre en az 5 kat daha güçlüdür.
Zirkonyum Kron Kullanmanın Dezavantajları
Zirkonyum Kron’un dezavantajlarından biri de çoğu diş hekimi hala altın taçları tercih etmesidir.
Bir başka dezavantaj kendisi neredeyse yok edilemez olmasıdır.
Sert olması nedeniyle diğer dişleri aşındırma olasılığı yüksektir. Zirkon altında veya diş kökünde çürüme belli olmaz.
Ne zaman taç düşerse dişte çürük olduğu o zaman belli olur.
Zirkonyum Diş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
Zirkonyum diş kaplama fiyatları için Türk Diş hekimliği Birliği her sene asgari fiyatlandırma yapmaktadır. Her hastanın kendi sorunu, arzusu, diş eksikliği vardır ve diş tedavisi farklıdır. Hasta neden zirkonyum kaplama yaptırıyor? Diş ve diş etlerine yapılacak herhangi bir tedavi var mı? Zirkonyum kaç diş uygulanacak? Bu ve benzeri sorular fiyatın değişmesine neden olur. Zirkonyum diş kaplama fiyatları metal destekli porselen kaplamalardan daha fazla olmasına rağmen uzun dönem kullanım açısından değerlendirilirse zirkonyum diş fiyatları daha uygundur. İlk muayenede ortalama bir fiyat öğrenilebilir. Antalyada diş kaplama fiyatları klinik şartlarına göre değişkenlik gösterir.
Antalya'da Zirkonyum Diş Pahalı mı ?
Zirkonyum çoğunlukla Amerika, Avusturya, Rusya , Brezilya gibi ülkelerden çıkarılan bir maden olduğundan fiyatlar bu ülkere nazaran daha pahalı olmaktadır. Tedavi çeşidine ve kaplama çeşidine göre fiyatlar belirlenmetekdir. En uygun tedavi planı için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.
Kimler Zirkonyum Kaplama Yaptırabilir?
Beyazlatma veya diş taşı temizliği işlemleri ile istenilen sonuçların alınmadığı (antibiyotik kullanımı veya florozis) şiddetli renk ve lekelenmelerin giderilmesinde,
Dişlerinde önceden kaplaması olan kişilerde kaplama yenilenecekse,
Dişlerin arasında boşluk olduğu durumda diş boşluklarının kapatılmasında (diastema kapama),
Kırık dişlerin veya tamirinde,
Rengi ve yapısı bozulan eski dolguları tamir etmekte,
Eğri ve çapraşıklıkların mevcut olduğu ve ortodontik tedavinin yapılamadığı durumlarda diş dizisinin düzeltilmesi için zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.
Zirkonyum Alt Yapılı Kaplamalar Güvenli Midir?
Zirkonyum doku dostu bir diş malzemesidir. Böylece uzun yıllar ağızda herhangi bir diş eti sorunu çıkarmadan güvenle kullanılabilir. Yüksek dayanıklılık ve kırılma direncine sahip son derece dayanıklı diş kaplamalarıdır. Zirkonyum, ölçümler ve testler, kullanıcı grupları ve birçok işlem sonucunda dayanıklılığını kanıtlamış bir diş kaplama malzemesidir. Görünüşü doğal diş görünümüne çok yakındır. Alt yapısında metal olmadığı için uzun vadede diş etlerinde gri renk yansımalarına neden olmaz. Isı yalıtımı güçlüdür. Böylece hassasiyet problemi oluşturmaz. Zirkonyum diş kaplamalarınızla sıcak, soğuk yiyecek ve içecekleri güvenle tüketebilirsiniz. Alerjik bir malzeme değildir. Bugüne kadar, zirkonyum alerjisi olan vakaların sayısı literatürde sınırlıdır. Zirkonyum dişlerin ağız içi kullanımı klasik metal alt yapılı porselen diş kaplamalarıyla aynıdır, ancak fark laboratuvar prosedürlerinde başlar. Zirkonyum diş kaplamalarının tamamı bilgisayar teknolojisi ile üretilmektedir. Zirkonyum plakalar, el değmeden freze sistemi sayesinde bilgisayar tarafından kazınır ve şekillendirilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Hazırlanır?
Ağız içine yapılan diş kaplamalarının şekli kişinin yüz tipine uygun olmalıdır. Yüzün şekline göre diş konturları oval, kare, dikdörtgen olacak şekilde dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Ayrıca, yüzün bombesine dikkat edilmelidir. Dışarı doğru dışbükey yapıya sahip bir yüz için hazırlanacak olan kaplamalar bu dış bükeylik ile uyumlu olmalıdır. Zirkonyum kaplamalarda estetik hastanın yaşı, dişlerdeki yatay çizgiler ve dişlerin kesici ucunun şekli ile yakından ilişkilidir. Başka bir konu hastanın cinsiyetidir. Kadın hastalarda daha yuvarlak ve yumuşak hatlar tercih edilirken, erkek hastalar için açılı ve keskin kenarlı diş kaplamaları hazırlamak daha uygun olur. Cilt rengi ve göz rengi de dikkate alınması gereken başka bir konudur.
Hasta zirkonyum diş kaplamaları için değerlendirildikten sonra dişlere anestezi yapılır. Dişler uyuştuktan sonra kaplama yapılacak dişlerde kazıma işlemi yapılır ve dişlerin ölçüsü alınır. Ölçüden sonra hastanın kesik dişlerine geçici kaplamalar takılır ve ölçü laboratuvara gönderilir.
Yapılan diş kaplamalarının hasta ile uyumlu olması için tüm referans noktalar dikkatli bir şekilde dengelenmeli ve diş kaplamaları buna göre hazırlanmalıdır. Diş kaplamaları hazırlanırken ve yapıştırmadan önce hastanın görüşleri dikkate alınarak kaplamaların üzerinde gerekli düzeltmeler veya değişiklikler yapılır. Hastaya, prova aşamasında diş kaplamalarını yapıştırmadan önce diş kaplamalarını renk olarak, şekil olarak ve form olarak sevip sevmediği sorulmalıdır. Son olarak, diş kaplamalarının birbirleriyle ısırma ilişkileri kontrol edilir. Gerekli olduğu durumda düzeltmeler yapılır. Laboratuvardan son haliyle gelen kaplamalar diş hekimi tarafından da onaylandı ise artık her şey hazır.
Kaplamaların diş yüzeyine yapıştırılma aşaması çok önemlidir. Dişlerin yapıştırılmasında kullanılan zirkonyum ve porselen malzemeler diş etinin altına kaçabilir. Diş etinin altına giren malzeme kesinlikle temizlenmelidir. Yapıştırılma aşamasında en önemli adımlardan biri dişlerin tam olarak yerleştirildiğinden emin olmaktır. Diş kaplamaları tam olarak oturmazlarsa, hasta dişlerini kapattığında yükseklik yapabilir.
Yapıştırmayı takiben, hasta en az 2 saat boyunca hiçbir şey yememeli veya içmemelidir. Çünkü yapışkan malzeme yiyecek ve içeceklerden etkilenir. Eğer dikkat edilmezse uzun dönemde diş kaplamaları düşebilir.
Zirkonyum diş kaplamaların Özellikleri Nelerdir?
Porselen kırılgan bir malzemedir. Bu nedenle; dayanıklı bir altyapı malzemesinin üstünde kullanılmalıdır. Başka bir ifade ile porselen malzemesi için porselen kaplamanın altında porseleni destekleyecek daha sert bir malzemeye ihtiyaç vardır. Kullanılan alt yapı malzemesi metal olduğunda, diş kaplamasının görünümü donuk ve mattır ayrıca diş etlerinde mor veya gri bir renk oluşur. Zirkonyum alt yapı porselene yeterli dayanıklılığı sağlar.
Zirkonyum opak bir altyapı olarak porselene destek olarak kullanılabileceği gibi yeni nesil monolitik renkli zirkonyumlar ile arka dişlerde porselen ilavesiz tek tabaka olarak kullanılabilir. Monolitik zirkonyum kaplamalar daha dayanıklı olmalarına rağmen ön dişler için yeterince estetik değildir. Monolitik zirkonyumlar özellikle diş sıkan hastalarda ve boyu çok kısa kalan dişlere kaplama yaparken önemli avantajlar sağlar.
Zirkonyum Diş Kaplaması Yapılması Ne Kadar Sürer?
Zirkonyum kaplamaların üretilme ve hazırlanma aşamaları metal destekli porselenlerden çok farklıdır. Laboratuvarda diş kalıbı dijital olarak oluşturulduktan sonra hazır zirkonyum bloklardan dişler CNC frezleme cihazları ile kazınır. Elde edilen dişler yaklaşık %25 daha büyüktür ve yüksek ısı fırınlarında pişirilerek küçülürler ve istenen son şeklini alırlar.
Monolitik zirkonlara parlatma işlemi dışında ilave hiçbir işlem yapılmasına gerek yoktur zirkonyum diş kaplamaları artık hazırdır.
Altyapı olarak hazırlanan zirkonyumun üstüne ise porselen yığılarak diş şekli elde edilir ve parlatma işlemi sonrasında hazırdır.
Zirkonyum Kaplamalar Tam Seramik Kaplamalardan Daha Mı İyi?
Zirkonyum kaplamalar özellikleri ile diş kaplamalarında en çok tercih edilen malzeme haline gelmiştir. Zirkonyum kaplamalar tam seramik porselen kaplamalardan daha güçlüdür. Porselen, metal veya zirkonyum gibi bir çerçeve olmadan tek başına kullanılamaz. Aslında, zirkonyum kronlar porselen kaplamalardan iki kat daha yüksek eğilme mukavemetine ve esnekliğe sahiptir. Ayrıca zirkonyum kaplamaların laboratuvar aşamaları tam seramik kaplamalardan daha kolaydır. Tam seramik kaplama materyali daha hassas bir laboratuvar aşaması gerektirir. Bu nedenle tam seramik kaplamalar, zirkonyum kaplamalardan daha pahalıdır.
Zirkonyum Kaplamalar İyi Mi?
Zirkonyum kaplamalar günümüzde diş kaplamalarında çok iyi bir malzeme olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Diş etleri ve çevresindeki dokularla kimyasal olarak reaksiyona girmez. Dayanıklı ve estetiktir. Zirkonyum kaplamalar sayesinde son derece estetik kaplamalara sahip olabilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama Toksik Midir?
Zirkonyum malzemeden yapılmış kaplamalar ağızda tükürük varlığında kimyasal olarak çözünmez. Bu nedenle, kimyasal olarak toksik bir malzeme değildir.
Zirkonyum Kaplama Kırılabilir Mi?
Zirkonyum son derece güçlü ve dayanıklıdır. Bununla birlikte, dayanıklı olmasına rağmen, doğal dişler gibi bazı durumlarda zarar görebilir. Sert ve asitli yiyecekleri dikkat ederek tüketmek faydalı olacaktır. Fındık, fıstık veya ceviz gibi sert kuruyemişleri dişlerinizle kırmak yerine başka bir nesne kullanmak faydalı olacaktır. Buna ek olarak, diş gıcırdatma, diş sıkma gibi alışkanlıklarınız var ise bir gece plağı kullanmanızda fayda vardır. Bu konularda özen gösterilir ise zirkonyum diş kaplamalar uzun yıllar kullanılabilir.
Zirkonyum diş kaplamasının ağızda ne kadar süre kullanılacağı, dişi kullanan kişiye göre değişir. Zirkonyum diş kaplamalarını herhangi bir neden olmadan kırmak mümkün değildir. Aynı zamanda zirkonyum kaplamalar aşınmaz ve yeterli bakım sağlanırsa uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Zirkonyum kaplamalar düzenli olarak fırçalanmazsa ve temizlenmezse, kaplama altında çürüme veya kaplama çevresinde diş eti hastalığı oluşabilir. Hasta ağız ve diş bakımına dikkat ederken klinik olarak başarılı bir zirkonyum kaplama uzun süre ağızda kalabilmektedir.
Zirkonyum kaplamaların ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, kaplamanın yeri (ön diş / arka diş), kaplanmış dişin durumu, hastanın ısırma kuvveti, ağız hijyeni uygulamaları ve bireyin diş sıkma durumu gibi olumsuz alışkanlıklar ve faktörlerden etkilenir. Bir başka konu da zirkonyum kaplamaları hazırlayan teknisyenlerin beceri ve hazırlama esnasında kullandıkları teknikleridir. Bu faktörler diş kaplamasının estetik ve sağlamlığını belirler. Zirkonyum kaplamalar genel olarak dayanıklı kaplamalardır, çünkü güçlü bir malzemeden üretilirler. Dikkatle kullanıldığında, yıllarca sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Zirkonyum malzeme manyetik değildir ve asitlere ve alkalilere karşı çok dirençlidir. Ek olarak, yüksek performanslı zirkonyum malzeme, iyi biyolojik uyumluluğu sebebi ile kaplamalar, köprüler ve implant üzeri kaplama oluşturmak için en iyi malzeme olarak kullanılmaktadır. Ayrıca zirkonyum kaplamalar ağır metaller içermez.
Zirkonyum Kaplamaların Kullanılırken Renk Değiştirir Mi?
Zirkonyum kaplama malzemesi, birtakım işlemler sonucu son şeklini alır. Bu maddenin yüzeyi renklenmeye veya leke oluşumuna duyarlıdır. Kaygan ve parlak bir yüzeye sahip olduğu için, çay, kahve, sigara gibi diş rengini bozan yiyecekler zirkonyum diş kaplamasını etkilemez. Ayrıca diş taşı oluşumuna izin vermez. Kaplama diş yüzeyi her zaman yapıldığı renk gibi beyaz ve temiz görünür. Estetik kaygısı olan hastalar için büyük bir avantaj sağlar.
Zirkonyum Kaplamalar Doğal Görünüyor Mu?
Doğal görünümü ile ön plana çıkan zirkonyum, diş hekimliğinde en çok kullanılan tedavi seçenekleri arasındadır. Gelişen teknoloji sayesinde doğal bir malzeme olduğu için ve estetik kaygılarda tercih edilen zirkonyum; dişlere istenen şeklin verilmesini sağlar ve insanların dişleriyle olan özgüvenlerini yeniler.
Trend ve popüler olan zirkonyum kaplamalar hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilen ışık geçirgenliği ve yapısı ile istenilen renk ve şekilde tasarlanabilir. Estetik görünümünün yanı sıra, çiğneme ve ısırma da yüksek direnci ile insanların yaşam kalitesini artırır. Işık geçiren özel yapısı sayesinde dişlerde doğaya en yakın görünümü veren zirkonyum kaplamalar, yalıtım özellikleri ile sıcak ve soğuk hassasiyetleri önleyerek hassasiyeti önler ve dişin doğal yapısı ile uyumludur. Zirkonyum
Trend ve popüler olan zirkonyum kaplamalar hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilen ışık geçirgenliği ve yapısı ile istenilen renk ve şekilde tasarlanabilir. Estetik görünümünün yanı sıra, çiğneme ve ısırma da yüksek direnci ile insanların yaşam kalitesini artırır. Işık geçiren özel yapısı sayesinde dişlerde doğaya en yakın görünümü veren zirkonyum kaplamalar, yalıtım özellikleri ile sıcak ve soğuk hassasiyetleri önleyerek hassasiyeti önler ve dişin doğal yapısı ile uyumludur. Zirkonyum metal destekli porselenin yapay görünümünün aksine, daha doğal görünüyor. Zirkonyum ile dişlere doğal diş formu ve yüzeyi işlemek çok basittir. İyi bir zirkon kaplamayı doğal dişten kimse ayıramaz.
Zirkonyum Kaplamalar Diş Etlerine Uyumlu mudur?
Zirkonyum, diş eti dokusu ile tamamen uyumlu bir malzemedir, diş etinin geriye çekilmesine neden olmaz. Genellikle metal alt yapılı porselen kaplamalarda karşılaşılan dişin boyun bölgesindeki diş etlerinin morumsu renk değişikliğine neden olmaz. Daha yüksek diş uyumu ile diş kenarlarından sızdırmaz. Herhangi bir nedenle diş eti çekilmesi yaşansa bile, kötü bir estetik görünüme neden olmaz.
Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Diş fırçalama ve diş ipi gibi her zaman uygulanan ağız bakım yöntemleri zirkonyum kaplamaların bakımı için de uygulanabilir. Eğer köprü yapıldıysa superfloss olarak bilinen özel köprü altı ipi dişsiz alanlar için kullanılır. Hekim kontrolleri her 6 ayda bir yapılacaktır; bu sayede bu kontrollerde oluşabilecek herhangi bir sorun öngörülebilir ve buna göre önlemler alınabilir.
Zirkonyum Kaplamalar Değiştirilebilir Mi?
Zirkonyum kronlar herhangi bir doku kaybına neden olmadan kesilir ve parçalara ayırılarak çıkarılır, bu nedenle dişlerinizde herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Dişlere zarar vermeden kolaylıkla uzaklaştırılabilir. Bazı durumlarda zirkonyum kaplamalarınızın kesilmesine gerek kalmayabilir.
Zirkonyum Kaplamalar Porselen Kaplamalardan Daha Mı İyi?
Son yıllarda geliştirilen teknoloji sayesind; zirkonyum alt yapılı kaplama ve köprülerin dayanıklılığı, metal alt yapı kaplama ve köprülerin dayanıklılık seviyesinden daha fazladır ve daha dayanıklıdır. Kaplamaların kırılganlık oranı porselen kaplamalardan daha azdır. Metal ile karşılaştırıldığında, germe miktarı azalır ve kırılganlık miktarı artar. Bu; porselenin zirkonyuma metalden daha kolay adapte olmasını sağlar. Böylece porselen tabakadaki kırıklar en aza indirilir.
Zirkonyum Kaplamanın Kırılması veya Düşmesi Yaygın Mıdır?
Kaplamalardaki çatlaklar zıt açılarda veya aşırı kuvvet uygulandığında görülebilir, ancak bu ihtimal çok düşüktür. Eğer kaplama yüzeyinde çatlaklar oluşmuş ise bu çatlakların onarımı büyük ölçüde klinik ortamda yapılabilir. Kaplamanın altındaki dişte çürüme meydana gelirse ve kaplamanın altındaki dişte bir şekilde madde kaybı görülürse, kaplamalarda bir düşme meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda, diş tedavi edildikten sonra kaplama yenilenir. Zirkonyum kaplamalar dijital olarak hazırlandıkları için diş uyumları daha fazladır ve düşme şansı daha azdır. Dişi daha sıkı sararlar.
***ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ***
Estetik diş hekimliği yalnızca gülüşünüzün tasarlanması değil, dişteki çatlaklar ya da diş kaybı gibi sık raslanan sorunlardan sonra bu sorunların görsel olarak göze hoş görünür hale çevrilmesi işlemidir.
Selçuk Dent Klinik’te estetik diş hekimliğini uygulayarak sizlerin gülümsemenizi değiştirerek hayatlarınıza pozitif etki oluşturduğumuza inanıyoruz. Bu sizin tüm görünüş ve güveninize canlandırıcı bir etki sağlayacaktır.
Biz diş hekimleri ihtiyaçlarınızı dinleyerek ve diş sağlığınız ile alakalı en doğru kararı almanızı sağlayarak gülümsemenizi düzeltme, yenileme ve geliştirmek için çalışıyoruz.
Estetik diş hekimliğinde güzel bir gülüş tasarımı için;
Diş dolguları, inlay ve onlayler kullanılarak eksilen diş dokusu tekrar orijinal dişe benzer şekilde tamamlanır.
Diş beyazlatma işlemi ile ilaç renklenmeleri, florozis, sigara lekelerine bağlı renklenmeler, yiyecek ve içeceklere bağlı renklenmeler giderilir.
Diş implantları kullanılarak gülümsemede diş eksikliklerinden kaynaklanan hoş olmayan görüntü implant ve kaplama tedavisi ile giderilir.
Laminate veneer kaplamalar ile dişler düzeltilerek istenilen sonuç alınır.
LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR
Niçin Laminate Veneer Laminate veneer kaplamalara İhtiyaç Duyabilirsiniz?
Birçok insan dişleri ile alakalı özgüvensiz hissedebilir ve bu yüzden gülümsemeleri ile alakalı daha pozitif ve rahat hissettirecek çözümler ararlar. Bu sorunun nedenleri genellikle dişlerin çarpık, düzensiz, kırık, boşluklu, dışarı çıkık olması veya renginin sararmış olmasıdır. İnsanlara gülümserken dişlerinizden dolayı özgüvensiz hissetmek istemiyorsanız cevap Laminate veneer kaplamalar olabilir. Selçuk Dent Klinik’te ekibimiz size bu konuda yardımcı olabilir.
Biz burada, Selçuk Dent Klinik’te gülümsemeniz konusunda rahat olmanızı istiyoruz ve Laminate veneer kaplamalar kullanarak çeşitli estetik diş hekimliği işlemleri sayesinde size dişlerinizi güzelleştirmek için en iyi yolları sunuyoruz.
Yukarıda bahsedilen tüm sorunların hızlı bir şekilde düzeltilmesine ve gülümsemenizi geliştirmeye estetik tedaviler basit ve ağrısız bir şekilde yardımcı olur. Eğer dişlerinizin görünümü hakkında umursamadan, özgürce gülümsemek istiyorsanız, aradığınız cevap Laminate veneer kaplamalar olabilir.
LAMİNATE VENEER KAPLAMA NEDİR?
Porselen Laminate veneer kaplamalar genellikle kırık, çarpık, boşluklu veya düzensiz dişler, diş rengi vb diş kozmetiği kusurlarını gizlemek ve yeni ve güzel bir görünüm kazanmak için mevcut dişlerin yüzeyine yapıştırılan ince seramik kabuklardır. Son zamanlarda Laminate veneer kaplama daha güzel bir gülüş tasarımına ulaşmak için diğer estetik tedavilere göre daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Dişte çok az kazıma işlemi yapılması ile diğer tedavilerden daha koruyucudur.
LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR NE İÇİN KULLANILIR?
Çarpık dişleri düzeltmek için: Dişler düzgün bir hizada olmadığında, çapraşıklığı düzeltmek için porselen diş Laminate veneer kaplamaları yerleştirebiliriz.
Dişlerin arasındaki boşlukları kapatmak için: bir veya daha fazla dişin arasındaki boşluğun boyutuna bağlı olarak, Laminate veneer kaplamalar bu sorunu çabucak ve kolayca gidermenin en ideal çözüm yolu olabilirler.
Rengi bozulmuş dişler: dişlerin rengi birçok sebepten dolayı bozulabilir. En yaygın renk bozulması durumları dişlerin zamanla yaşlanması ve rengini kaybetmesidir, ayrıca lekelenme ya da florozis gibi sebepler de vardır ve Laminate veneer kaplamalar bu renk sorununu gizlemek için en ideal çözüm yoludur.
Üst üste binmiş dişler: en yaygın sorunlardan biri de üst üste binmiş dişlerdir. Laminate veneer kaplamalar, üst üste binen diş minesi çıkarılıp üzerine estetik kaplama yerleştirilerek bu sorunu gizlemek için kullanılır.
Küçük kusurlar: diş ile ilgili küçük bir kusurun olduğu ama kişinin çok daha mükemmel bir gülümseme istediği durumlarda oldukça yaygındır. Çok az diş minesi çıkarılması gerektiğinden bu gibi vakalar çok daha doğal görünür.
Aşınmış dişler: yaygın sorunlardan biri de dişlerin zamanla aşınması ve dişlerin kısalmış olmasıdır. Laminate veneer kaplamalar, kısalmış veya yıpranmış dişleri restore etmek için en ideal çözümdür.
Kırık dişler: porselen Laminate veneer kaplamalar, kırık dişleri restore etmek için en ideal çözümdür. Yeterince diş yapısının hala kaldığı yerlerde Laminate veneer kaplamalar kullanılabilir ama dişin yarısından fazlasının kırılmış olduğu daha ciddi vakalarda dişin daha sağlam olması için kuron kaplamalara ihtiyaç duyulabilir.
EN İYİ LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR HANGİLERİDİR?
En iyi diş Laminate veneer kaplamaları en iyi porselenden yapılır. Porselenlerin, Empress ,Celtra Duo, Amber, Suprinity ve Emax porselen gibi birçok markası vardır ancak hangi porselenin en iyisi olduğu kaplanacak olan dişe bağlıdır. Zirkonyum bir laminate veneer malzemesi değildir.
Estetik diş hekiminin her bir hasta için hangi ürünün ve hangi işlemin uygulanması gerektiğini belirlemeden önce dikkate alması gereken birçok faktör vardır. Vakaların özelliklerinden ötürü, birisi için en ideal olan işlem, diğeri için olmayabilir. Örneğin bir porselen daha doğal görünebilir ama o kadar incedir ki altındaki dişin renk bozukluğunu gizleyemez.
Estetik diş hekimi ve laboratuvar teknisyeni en ideal ve estetik sonuca ulaşmak için sıkı bir biçimde çalışırlar. Bu meslekten olmayan fakat hangi kaplamanın en iyisi olduğunu araştıran hastalara tavsiyemiz, hangisinin sizin için en iyisi olduğunu bildiğinizi varsaymak yerine diş hekimliğinde uzmanlaşmış tecrübeli bir estetik diş hekiminin görüşünü almanızdır.
NE TÜR KAPLAMA ÇEŞİTLERİ VARDIR
Birçok kaplama çeşidi vardır. Biz estetik gülüş tasarımı vakalarının büyük çoğunluğu için en iyi sonuçları porselen Laminate veneer kaplamalardan aldığımız sonucuna vardık.
1- PORSELEN LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR: porselen Laminate veneer kaplamalar son derece dayanıklı, uzun ömürlü, doğal görünümlü ve parlak olup, sonuçları da olağanüstü olabilmektedir. Malzeme gözeneksizdir yani kolayca fırçalanamayan hiçbir yüzey lekesi barındırmaz. Kahve ve sigara içenler için idealdir. Porselen diş Laminate veneer kaplamaları, çarpık dişler, dişlerdeki boşluklar, renk bozulması, kırılmış veya düzensiz dişler gibi kusurları gizlemek için en mükemmel çözümdür. Porselen diş Laminate veneer kaplamalarımız iyi bakarsanız on beş yıl veya daha uzun süre dayanmaları mümkündür. Düzenli bir hijyenik bakım ve iyi bir ağız hijyeni Laminate veneer kaplamalarınızın uzun ömürlü olması için gerekli olan şartlardır.
2- KOMPOZİT LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR: Komposit Laminate veneer kaplamalar, beyaz dolgu için kullanılan malzemeden farklı olmamakla birlikte porselenden tamamen farklı bir malzemedir. Bu nedenle kompozitin uzun ömürlülüğü porselen diş Laminate veneer kaplamalarından beklenilenin yanından bile geçemez. Kompozit gözenekli olduğu için porselenin aksine leke tutabilir. Eğer sigara kullanıyorsanız veya çok fazla kahve ve çay içiyorsanız, kompozit diş Laminate veneer kaplamalarının çok daha hızlı lekeleneceğini görebilirsiniz. Kompozit Laminate veneer kaplamalar porselen Laminate veneer kaplamalar kadar sağlam değildir ve bu nedenle daha kolay kırılırlar. Buna rağmen tamirleri daha kolaydır.
3- LUMİNEERLER: Lumineerler prensipte harika bir fikirdir ancak ne yazık ki, lumineerlerin uygun olduğu çok az vaka vardır. Lumineerler esasen kaplamadır. İnce porselen parçalarıdırlar ve diş Laminate veneer kaplamalarından tek farkı, lumineerleri yerleştirmek için dişlerin hazırlanmasının ya da törpülenmesinin gerekmemesidir. Porselen sadece kendi dişlerinizin üzerine yapıştırılır. Hafif çıkıntılı veya üst üste binen dişleriniz varsa, lumineerlerin, hepsinin doğru şekilde hizalanması için, aynı noktaya gelmesi gerekir. Bu, bazı lumineerlerin oldukça kalın olacağı ve sonucunun da ister istemez çok iyi görünmeyeceği anlamına gelir. Lumineerlerin gerçekten iyi sonuç vereceği vakalar, dişlerin hafif aralıklı olduğu veya çok az geriye çekildiği durumlardır. Bu vakalarda lumineerler dişlerin üzerine yerleştirilebilir, küçük boşlukları kapatmak için kenarları etrafına sarılabilir ve dişleri hafifçe öne doğru getirebilir ki bu da harika bir sonuç verir. Ne yazık ki lumineerlerin uygun olduğu böyle çok fazla vaka yoktur. Bununla beraber, diş Laminate veneer kaplamaları ve lumineerler sıklıkla birlikte kullanılır. Gülüş tasarımı için dişlere Laminate diş kaplaması, hazırlanması gerekmeyenlere ise lumineer uygulanır. Aslında her ikisi de aynı şeydir ve mesele sadece kaplamanın altındaki dişin herhangi bir hazırlık gerektirip gerektirmediğidir.
4- GEÇMELİ LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR: Kısacası, geçmeli Laminate veneer kaplamalar dişlik takmak gibidir. Kendi dişlerinizin görünümünü gizlemek için geçici bir çözümdür. Plastikten yapılırlar ve dişlerinize oturdukları için herhangi bir çıkıntı varsa, dişlikteki tüm dişlerin dizilebilmeleri için aynı şekilde çıkıntılı olmaları gerekecektir. Ancak bu durum, çıkıntıyı azaltma amacını engeller. Çıkıntının görünümünü azaltmanın tek yolu Laminate veneer kaplamaların olması ve dişin en çıkıntılı kısmında, bombesini azaltmak için doldurulmasıdır. Geçmeli Laminate veneer kaplamalar, diş hekimleri tarafından gülüşünüzü güzelleştirmek için uygun bir seçenek olarak kabul edilmez. Bu bir tedavi değildir.
5- CEREC LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR: Cerec Laminate veneer kaplamalar sadece bir gün içinde takılabilirler. Bunlar Cerec CAD-CAM bilgisayar sistemine ait özel yazılımlar ve bu yazılımın tasarımını kazıyan bir makine tarafından oluşturulurlar. Laminate veneer kaplamaların güzelliği, diş hekiminin tasarım ve talimatlarının kalitesi ile doğru orantılıdır ve bu iş başlı başına bir sanattır. Bu sistemde geçici dişlere gerek yoktur. Tek seansda tedavi bitirilebilir. Sistem bir dijital diş hekimliği uygulamasıdır ve herhangi bir laboratuvar aşaması yoktur.
Doğal görünümlü sonuçlar elde etmek için birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekir. Yarı saydamlığın istendiği yerlerde, gerçekçi diş özellikleri uygulanır ve onları çevreleyen dişlerle mükemmel bir uyum yakalamak için çeşitli renk tonlarına ihtiyaç vardır.
Genel olarak, diş Laminate veneer kaplamaları laboratuvar ortamında bir teknisyen tarafından elle şekillendirilerek yapılır. Cerec CAD-CAM Laminate veneer kaplamaların laboratuvarda işlenen Laminate veneer kaplamalar kadar iyi olamaması için bir sebep yoktur, ancak bu tarz yüksek kaliteli, doğal görünümlü Laminate veneer kaplamalar üretmek çok fazla beceri gerektirir.
DİŞ KAPLAMASI YAPTIRMAK İÇİN İYİ BİR ESTETİK DİŞ HEKİMİNİ NASIL BULURUM?
Estetik diş hekimliğinin Türkiye’de uzmanlaşmış bir alan olmadığını duymak sizi şaşırtabilir. Bu, herhangi bir diş hekiminin bu alanda ne kadar deneyimi olursa olsun, kendisini estetik diş hekimi olarak adlandırabileceği anlamına gelir. Çok iyi bir estetik diş hekimi bulduğunuzdan emin olmak istiyorsanız, birini diğerinin önüne geçirecek olan dikkat edilmesi gereken birkaç işaret vardır. Her diş hekimi estetik gülüş tasarımı ve estetik diş hekimliği tedavilerini uygulayabilir.
Uzun süredir estetik diş hekimliği yapan herhangi bir estetik diş hekiminin, tedavi ettiği estetik diş hekimliği vakalarının tedavi öncesi ve sonrasına ait fotoğraflarının olduğu büyük bir portföyü vardır. Tedavinizi yürüten diş hekimi ile bağlantılı olmayan stok fotoğraflarına karşı dikkatli olun.
İnternetten yazılmış olan, kendiniz için en uygun olan estetik diş hekimine sahip olduğunuza dair size güven verecek birçok yorum bulacaksınız. Başvurduğunuz estetik diş hekiminin adını Google da araştırmaya değer, böylece birçok yorum bulabilirsiniz.
Dişlerinize bazı porselen Laminate veneer kaplamaların konulması için bir estetik diş hekimine başvurduğunuzda emin olmanın birkaç yolu vardır. Estetik diş hekimi size nasıl görüneceğinize dair beklenen sonuçlarla ilgili bir simulasyon sunuyor mu? Gerçekleştirmiş olduğu tedavi örneklerini gösteriyor mu? Tedavi öncesinde bir deneme gülümsemenizi oluşturabiliyor mu?
LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR NE KADAR SÜRE DAYANIRLAR?
Estetik diş Laminate veneer kaplamalarımızın on beş yıl dayanmasını bekleriz. Ancak onlara gerçekten iyi bakarsanız bundan daha uzun süre dayanabilirler. Diş üzerine Laminate veneer kaplamalarının iyice yerleştirilmesi ve yapıştırılması sağlanır, Laminate veneer kaplamaların ve dişlerin arasında boşluksuz sızdırmaz bir ilişki olursa, on yıllarca yerlerinde kalmaları mümkündür. Dişlerinizde olduğu gibi, diş hekiminiz ile yıllık muayenelerin yanı sıra diş etlerinizin de sağlığının mükemmel seviyede olduğundan emin olmak için, altı aylık hijyen ziyaretleri önerilir. Eğer diş etlerinize iyi bakarsanız, Laminate veneer kaplamalarınız da kendilerine iyi bakabilirler.
LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR GARANTİLİMİDİR?
Laminate veneer kaplamalar son derece dayanıklı olsa da tahrip edilemez değildir. Birçok insan dişlerini alet olarak kullanır ve bunun sonucunda sıklıkla kendi dişlerini kırabilirler. Bu durum Laminate veneer kaplamalarınız için de geçerlidir. Onlara iyi bakmanız ve gereksiz baskı uygulamamanız gerekir.
LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR ACITIR MI?
Size harika bir haberimiz var- hayır. Vakaların büyük çoğunluğunda Laminate veneer kaplamalarınızı yerleştirmek için sadece iki ağrısız randevu yeterlidir ve bu esnada hiçbir şey hissetmezsiniz.
İlk randevunuzdan bitmiş Laminate veneer kaplamalarınızla kliniğimizden ayrıldığınız ana kadar olan tüm deneyimlerinizi mümkün olduğunca acısız ve ağrısız bir hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Eğer bir miktar lokal anestezi gerekecek olursa, duyacağınız rahatsızlık diş hekimimiz sayesinde minimum seviyede olacaktır.
Kaplama randevuları genellikle 90 dakika sürer ve işleminizden hemen sonra günlük rutininize geri dönebilirsiniz. Genellikle diş etlerinizin etrafında bir miktar hassasiyet oluşur ancak bu durum tamamen normaldir ve uzun sürmez. Laminate veneer kaplamalar yerlerine iyice yerleştiklerinde, size tamamen doğal görünen ve doğal hissettiren ışıltılı bir gülümseme bırakır.
DİŞ LAMİNATE VENEER KAPLAMALARI HAKKINDA BİLMEM GEREKENLER NELERDİR?
Diş Laminate veneer kaplamalarının uygulanması estetik diş hekimliği dünyasında standart bir prosedür olagelmiştir ancak son yıllarda popülerliğinde hızlı bir yükseliş olmuştur. Giderek daha rafine ve hassas teknikler geliştirilmiş ve her zamankinden daha güzel görünen ve daha sağlam Laminate veneer kaplamalar yaratılmıştır. Peki, Laminate veneer kaplamalar tam olarak nedir? Aşağıya gülümsemenizi değiştirecek bu seçeneği daha iyi anlayabilmenizi sağlayacak basit bir rehber hazırladık.
Laminate veneer kaplamalar Ne Yapar?
Laminate veneer kaplamalar dişlerin dış yüzeyi için bir kabuk gibi sararak kaplanmasını sağlar. Laminate veneer kaplamalar birçok amaç için herhangi bir sayıda dişe uygulanabilir. Sıklıkla, yontulmuş, aşınmış, boşluklu veya çarpık dişlerden muzdarip olan kişiler gülümsemelerini daha güzel ve simetrik hale getirmek için Laminate veneer kaplamaları tercih ederler. Aynı zamanda lekeli dişlerden çeken insanlar içinde harika bir çözümdür. Eğer çay, kahve, meyve suyu veya sigara içmekten dolayı dişleriniz rengini kaybetmişse, basit beyazlatma işlemi genellikle dişlerinizin beyazlamasına yeterli olabilir ama antibiyotik veya florür alımından kaynaklanan faktörler dişlerin kalıcı renk değiştirmesine neden olabilirler. Dişlerinize estetik diş Laminate veneer kaplamalarını tercih ederek kötü görünen diş rengini tamamen gizleyebilir ve görünümünüze güçlü bir özgüven kazandırabilirsiniz.
Laminate veneer kaplamalar Hangi Malzemelerden Yapılır?
Laminate veneer kaplamalar bazen kompozit dolgu malzemelerinden yapılır ama büyük bir çoğunlukla dayanıklı, şekillendirmesi kolay, lekelenmeye dirençli ve doğal dişe en çok benzeyen porselenden yapılır. Günümüzde porselen kaplamada işçilik o kadar etkileyici bir hal almıştır ki, Laminate veneer kaplamaları doğal dişlerden ayırt etmek neredeyse imkansız hale gelmiştir.
Laminate veneer kaplamalar Nasıl Uygulanır?
Estetik diş hekiminize iki kez gelmeniz bu prosedürü tamamlamak için yeterli olacaktır. Bu işlem tamamen ağrısızdır. İlk ziyaret yapılacak olan kaplamanın görünümünü belirlemek içindir. Diş hekimi dişin renk tonuna karar verir, kaplamanın kalınlığına uyması, dişlerin doğal görünmesi ve hizalı olması için diş minesinin bir kısmını aşındırarak çıkarır. Gülümsemenizin şekline uyması için dişhekimi tarafından dişin bir ölçüsü alınır. Bazen tedavi gören dişleri korumak ve güvende tutmak için iki randevu arasında geçici Laminate veneer kaplamalar takılır. İkinci randevu Laminate veneer kaplamaların takılmasını içerir. Kaplama ve diş temizlenir ve nazikçe hazırlanır, daha sonra dişinizin yeni kabuğunun sıkıca kalması için kuvvetli bir yapıştırıcı uygulanır. Kaplamanız sıkıca yerine yerleştiğinde son bir parlatma yapılır ve gitmekte özgür olursunuz. Uygulanan kaplama sonrası herhangi bir iyileşme süresi yoktur ama prosedürün tamamen başarılı olduğundan emin olmak için takip ziyaretleri tavsiye edilir.
Laminate veneer kaplamalar Ne Kadar Dayanır?
Laminate veneer kaplamaların değiştirilmeye gerek duyulmadan önce yirmi yıla kadar dayandıkları bilinir. Ciddi bir ağız sağlığı rutini ömürlerini uzatmaya yardımcı olacaktır.
PORSELEN LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR HAKKINDA GENEL SORULAR
Porselen Laminate veneer kaplamalar Bana Özel Nasıl Yapılır?
Porselen Laminate veneer kaplamalar laboratuvarda ya da Cerec CAD-CAM cihazında özel olarak yapılır. Aslında kaplama, dişin ön yüzeyini kaplamak için kullanılan çok ince bir porselen tabakasıdır. Dişin doğal minesiyle karşılaştırılabilir yarı saydam bir görünüm yaratırlar, plak ve bakterilere karşı olağanüstü bir direnç sağlarlar.
Porselen Laminate veneer kaplamalar Ağzımıza Nasıl Yerleştirilir?
Porselen Laminate veneer kaplamaları monte etmek için her biri ortalama doksan dakika sürecek olan iki ağrısız randevu yeterlidir. İlkinde diş hekimi ağız sağlığınızı inceleyerek işe başlayacaktır. Bu sadece Laminate veneer kaplamalar için uygun bir aday olduğunuzdan emin olmak içindir. Daha sonra dişlerinizin kalıplarını çıkarırlar ve porselen Laminate veneer kaplamaların takılacağı yerde ince bir mine tabakasını törpülerler.
İkinci randevu, porselen Laminate veneer kaplamalarınızın artık takılacağı zamandır. Diş hekimi dişlerin kapanışları ve yüksekliklerini etkilemediklerinden emin olmak için Laminate veneer kaplamaları iyice kontrol edecektir ve herhangi bir sorun tespit edilirse küçük çapta müdahaleler yapılabilir. Son olarak Laminate veneer kaplamaları yerine takmadan ve dolgu ışığıyla sabitlemeden önce dişleri özel bir asit jeli uygulayarak temizler.
Porselen Kaplama İşlemleri Acıtır mı?
Tüm deneyiminizi sizin için mümkün olduğunca acısız ve rahat hale getiriyoruz. İşleminiz lokal anestezi gerektirse bile kullandığımız oldukça modern teknikler sayesinde duyacağınız rahatsızlık bir çizik hissinden fazlası olmayacaktır ve hemen rutin hayatınıza dönebileceksiniz.
Kaç Tane Porselen Kaplamaya İhtiyacım Var?
İhtiyaç duyacağınız porselen Laminate veneer kaplamaların sayısı, gizlemek istediğiniz kusurun türüne ve elde etmeyi umduğunuz mükemmellik seviyesine göre değişir. Tavsiye edilen kaplama sayısı ortalama olarak dört ile on civarındadır ve bunlar merkezden dışa doğru ikinin katları olarak yerleştirilir.
Bizler kliniğimizde daima simetrik ve doğal görünümlü bir gülümseme elde etmek için çabalarız, bu nedenle de Laminate veneer kaplamalarınız takıldıktan sonra genellikle dişlerinizin geri kalanına da beyazlatıcı bir tedavi uygularız.
Porselen Laminate veneer kaplamalar Ne Kadar Süre Dayanır?
Porselen diş Laminate veneer kaplamalarının yaklaşık olarak on ile yirmi yıl arasında dayanması beklenmektedir. Bunun yanı sıra tıpkı doğal dişleriniz gibi, onlarda hasar görmeye karşı hassastırlar ve onlara düzgün bir şekilde bakıp bakmadığınız da oldukça önemlidir. Diş eti dokunuzun zamanla çekilmesi ve altındaki orijinal diş yüzeyinin ortaya çıkması da olası bir durumdur. Eğer bu sorun ortaya çıkarsa porselen Laminate veneer kaplamaların yeniden yerleştirilmesi veya değiştirilmesi gerekecektir.
LAMİNATE VENEER KAPLAMALAR DİŞLERİNİZE ZARAR VERİR Mİ?
Diş Laminate veneer kaplamaları doğru yapıldığında uzun süreli dayanıklılığı ve düşük riski ile estetik diş hekimliğinde en popüler tedavidir. Ancak eğer Laminate veneer kaplamalar uzman olmayan biri tarafından yapılırsa, doğal dişlere zarar vermesi olasıdır. Diş Laminate veneer kaplamaları takılmadan önce mutlaka diş hekiminiz ile tam bir konsültasyon yapmalı ve aklınızdaki tüm soruları sormalısınız.
Estetik Diş Hekimliği Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Estetik diş hekimliği tedavilerinden faydalanmak için herhangi bir kısıtlama yoktur, fakat yapılacak olan işlemin sağlığınızı olumsuz yönde etkilemeyecek olmasına diş hekimleriniz dikkat etmekte ve herhangi bir sorun yaşanması ihtimaline karşı sizi uyarmaktadır.
Estetik diş hekimliği ağız ve diş sağlığınız için yapılan diğer işlemlerden farksızdır. Burada diş sağlığınızın yanı sıra görsel etkenler de dikkate alınır ve bu etkenlere göre kullanılacak malzemeler ya da yapılacak işlem seçilir.
Estetik Diş Hekimliğinde Hangi Hizmetler Var?
Estetik diş hekimliği kapsamına giren hizmetlerden bazıları ise şöyledir:
Diş Beyazlatma: Dişlerinize en uygun işlem ile diş mineniz üzerindeki sarımtırak rengin ortadan kaldırılması.
Dolgu: Hasar görmüş ya da eksik dişin gerçek diş görünümüne en yakın madde ile doldurulması ve işlemden sonra dişin doğal görülmesinin sağlanması işlemi.
Gülüş Tasarımı: Güldüğünüz zaman diş etlerinizin gereğinden fazla görünmesi ya da dişlerinizin sırası sizi rahatsız etmesi durumunda bu sorunların sistematik olarak ortadan kaldırılması.
Dental Implant (Diş Implantı): Dişinizin yalnızca bir bölümünü değil tamamını kaybettiyseniz ve diş kaybının olduğu bölgedeki boşluk size hem görsel açıdan hem de yemek yerken rahatsızlık veriyorsa, gerçek dişe çok benzeyen bir maddeden üretilen suni dişi çenenize entegre ediyoruz. Böylelikle takma diş gibi kötü bir görüntü yaşamıyorsunuz, implant edilen diş tıpkı gerçek dişiniz gibi görünüyor ve aynı işlevi görüyor.
Ağız bölgenizde ya da dişlerinizde sizi görüntü olarak rahatsız eden herhangi bir sorunun düzeltilmesi işlemi de estetik diş hekimliği olarak tanımlanabilir. Özellikle kahve ve sigara kullanımının arttığı günümüzde diş beyatlatma tedavisi en bilinen estetik diş hekimliği hizmeti olsa da, kayıp dişin yarattığı boşluğu gerçek bir dişe en çok benzeyen malzemeden yapmak amaçlanan dolaylı dolgu (inlays/onlays) da estetik diş hekimliğinde sunulan hizmetlerdendir.
Estetik Diş Hekimliği Tedavisini Kimler Uygulayabilir?
Estetik diş hekimliği hizmetlerinden faydalanmak için herhangi bir kısıtlama yoktur, fakat yapılacak olan işlemin sağlığınızı olumsuz yönde etkilemeyecek olmasına diş hekimleriniz dikkat etmekte ve herhangi bir sorun yaşanması ihtimaline karşı sizi uyarmaktadır.
Estetik diş hekimliği ağız ve diş sağlığınız için yapılan diğer işlemlerden farksızdır. Burada diş sağlığınızın yanı sıra görsel etkenler de dikkate alınır ve bu etkenlere göre kullanılacak malzemeler ya da yapılacak işlem seçilir.
Estetik Diş Hekimliği Güvenli Mi?
Estetik diş hekimliğinin sağlığa herhangi bir zararı yok, çünkü estetik diş hekimliği geleneksel diş hekimliğinden farklı değil: ikisi de ağız ve diş sağlığınızı ön planda tutuyor. Estetik diş hekimliğinin tek farkı, bunu yaparken görselliğe de önem vermesi.
Estetik diş hekimliğindeki gülüş tasarımı ya da diş beyazlatma gibi hizmetler uzman diş hekimleri tarafından uygulanıyor. Diş hekimleri bahsi geçen işlemlerden herhangi birini uygulamadan önce bu işleminin hastanın sağlığına yapacağı olumlu ya da olumsuz tüm etkileri önceden göz önünde bulunduruyor.
Zirkonyum Diş Kaplama, Altın Kron kaplama, Porselen Kron kaplama ile Zirkonyum kron diş kaplama diş tedavisinde en çok tercih tedavi yöntemlerinden biridir. Diş minesi + dentin olarak adlandırılan ve birlikte “bir dişin taç kısmı” olarak bilinen yapının genel ismi “kron”dur. Zirkonyum kron’da işte bu kısımı temsil eder.
Zirkonyum diş kaplamaları, diş tedavilerinin temel gereksinimleri olan estetik, fonksiyon, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık açısından tedavi için başarıyla kullanılan diş kaplama malzemelerindendir. Zirkonyum doğada bulunan beyaz bir metal alaşımdır. Günümüzde halen sıkça uygulanan metal altyapılı porselen diş kaplamasının aksine, zirkonyum diş kaplaması alt yapısında beyaz renkli bir yapıya sahiptir. Dayanıklılık olarak metal destekli kaplamalarla aynıdır. Ancak, beyaz yapısı nedeniyle estetik olarak üstündür. Ayrıca, özellikle ısırma ve ezme gibi hem yatay hem de dikey kuvvetlerin yaygın olarak uygulandığı ağız ortamı için, metal destekli porselen diş kaplamalarına göre basınç ve strese karşı çok daha dayanıklıdır.
Son dönemde estetik diş hekimliği uygulamalarında çok tercih edilen zirkonyum diş kaplamaları, estetik görünümleri ile doğal dişe oldukça yakın görüntü veren kaplama çeşididir. Metal alt yapılı porselen kaplamaların yerine günümüzde yarı opak olması sebebiyle ışık geçirebilme açısından zirkonyum kaplamalar kullanılmaktadır. Estetik ve dayanıklılık özellikleri bakımından hem ön bölge diş kaplamalarında hem de arka dişler üzerine hazırlanan diş kaplamalarında güvenle kullanılabilmektedir. Son derece doku dostu olan zirkonyum kaplamalarda, kullanıma bağlı olarak zaman içinde renk değiştirme gibi bir durum meydana gelmez. Kullanıma bağlı olarak diş etinde gri renkler oluşturan ve renklenen metal destekli porselen kaplamalar ağız içinde kötü görünüme sebep oldukları için artık kullanımı azalan malzemelerdir ve popülerliklerini zirkonyum kaplamaya bırakmışlardır.
Zirkonyum kaplamalar tek diş kaplaması, diş köprüsü ve implant üstü kaplamaları gibi çok geniş kullanım alanına sahiptir. Zirkonyumlar sahip oldukları renk tonlarının çok olması sebebiyle istenilen renkte hazırlanabilir. Zirkonyum alt yapılı porselen hem ön dişlerde hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar güçlü oldukları için güvenle tercih edilir. Zirkonyum ile tedavi insanların yaşam kalitesini artırır.
Klasik porselen kaplamaların alt yapısında gri renkli metal kullanılmaktadır. Zirkon kaplamalarda ise metal yerine beyaz zirkonyum kullanılır. Zirkonyum metalin beyaz renkte olması, porselen üzerinde gri renkli diğer porselen metallerden daha estetik çalışmayı mümkün kılar.
Zirkon kaplamaların metal destekli kaplamalardan farkları:
Zirkon ağızda aşınmaz.
Estetik üstünlüğünün dışında zirkonun diğer avantajları renk değişikliği olmaması ve metal tadı hissi oluşmamasıdır.
Metal alt yapılı kaplamaların ışık geçirgenliği yoktur. Zirkon kronlar ışık geçirgenliğine sahip olduğundan, doğal dişe en yakın estetik kolaylıkla elde edilir.
Metal porselen kronlar zamanla aşınır. Diş renginde değişiklikler olur, ağızda metalik bir tat bırakır, diş eti durgunluğu gibi dezavantajlar oluşabilir. Zirkonyum alt yapılı kaplamalar korozyona uğramaz. Ayrıca zirkonyum destekli kaplamalar diş etlerinin renk değişikliği, ağızda metalik tat bırakma, diş etlerinin çekilmesi gibi herhangi bir dezavantaja neden olmaz.
Zirkonyum destekli kaplamalar, doku uyumu yüksek olan bir metal alaşım türüdür.
Zirkonyum kaplamalar için dişlerden daha az kazıma yapılır.
Zirkonyum Diş Kaplama’nın Avantajları
Dayanıklılık
Aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı
Doğal dişlere benzer olması nedeniyle çok tercih edilen
Daha az diş çıkarma
Değiştirilebilir boyut, şekil ve renk
Biyo uyumluluk
Açıklamak Gerekirse
Zirkonyum dişin yüz görünümüne verdiği estetik en büyük avantajlarından birisidir. Ön dişlerin doğal diş görünümüne sahip olması önemlidir. Zirkonyum kron, diş kümesine göre modifiye edilir ve yapılan kron blokların en ve boyları önemlidir. Bu nedenle her zaman o mükemmel doğal görünümü elde etmek için her aşamanın özenle yapılması gerektiği gibi uzman bir diş hekiminden destek alınması gerekir.
Ultra yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş diş kron neredeyse yok edilemez, kırılmaz ve vücuda zarar vermez. Bu malzemenin biyo uyumlu olması nedeniyle uzun bir süre ağız içinde kalması herhangi bir sorun teşkil etmez. İnsan vücudu tarafından reddedilmesi yoktur çünkü vücudun herhangi bir yerinin olumsuz tepkilere maruz kalmasına sebep olmaz.
Altın Kron ve Porselen Kron ile Zirkonyum Kron’un Avantajları
Altın kron çok uzun yıllar pek çok kişi tarafından kullanılmış ve de vücut tarafından kabul edildiği kanıtlanmıştır ama gülümsemede doğal dişlerdeki gibi etkisi yoktur fakat altının doğal görünümünü göstermek için kullanımı yaygındır. Zenginliği ifade eden Altın Kron günümüzde de hala kullanılmaktadır. Porselen kronların metal bir tabana kaynamış olması gerekir ve metal porselen kronlar ile insanların diş etleri arasında siyah çirkin bir görüntü vardır.
Zirkonyum diş kaplama kesinlikle porselen kronlardan daha sağlamdır. Diş hekimliğinde zirkonyum minerali zirkonyadan elde edilen zirkonya seramiği formu olarak kullanılır. Zirkonya ise bilinen en doğal hali monoklinal bir kristal yapısı ile nadir mineral olup, Zirkonyum oksit ile güçlendirilmiş seramikler, oksit seramikler içerisinde önemli bir yer tutar. Günümüzde yüksek dayanıklılık, biyouyumluluk, iyi kimyasal stabilite ve doğal görünüm özellikleri sayesinde ideal dental materyal olarak kabul edilmektedir. CAD/CAM teknolojisi ile üretilirler ve üstün mekanik özellikleri nedeni ile arka grup dişlerin restore edilmesine olanak sağlarlar. Blok şeklinde üretilen zirkonyum kalıplar bilgisayar destekli CAD/CAM teknolojisi ile üretilir ve porselene göre en az 5 kat daha güçlüdür.
Zirkonyum Kron Kullanmanın Dezavantajları
Zirkonyum Kron’un dezavantajlarından biri de çoğu diş hekimi hala altın taçları tercih etmesidir.
Bir başka dezavantaj kendisi neredeyse yok edilemez olmasıdır.
Sert olması nedeniyle diğer dişleri aşındırma olasılığı yüksektir. Zirkon altında veya diş kökünde çürüme belli olmaz.
Ne zaman taç düşerse dişte çürük olduğu o zaman belli olur.
Zirkonyum Diş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
Zirkonyum diş kaplama fiyatları için Türk Diş hekimliği Birliği her sene asgari fiyatlandırma yapmaktadır. Her hastanın kendi sorunu, arzusu, diş eksikliği vardır ve diş tedavisi farklıdır. Hasta neden zirkonyum kaplama yaptırıyor? Diş ve diş etlerine yapılacak herhangi bir tedavi var mı? Zirkonyum kaç diş uygulanacak? Bu ve benzeri sorular fiyatın değişmesine neden olur. Zirkonyum diş kaplama fiyatları metal destekli porselen kaplamalardan daha fazla olmasına rağmen uzun dönem kullanım açısından değerlendirilirse zirkonyum diş fiyatları daha uygundur. İlk muayenede ortalama bir fiyat öğrenilebilir. Antalyada diş kaplama fiyatları klinik şartlarına göre değişkenlik gösterir.
Antalya'da Zirkonyum Diş Pahalı mı ?
Zirkonyum çoğunlukla Amerika, Avusturya, Rusya , Brezilya gibi ülkelerden çıkarılan bir maden olduğundan fiyatlar bu ülkere nazaran daha pahalı olmaktadır. Tedavi çeşidine ve kaplama çeşidine göre fiyatlar belirlenmetekdir. En uygun tedavi planı için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.
Kimler Zirkonyum Kaplama Yaptırabilir?
Beyazlatma veya diş taşı temizliği işlemleri ile istenilen sonuçların alınmadığı (antibiyotik kullanımı veya florozis) şiddetli renk ve lekelenmelerin giderilmesinde,
Dişlerinde önceden kaplaması olan kişilerde kaplama yenilenecekse,
Dişlerin arasında boşluk olduğu durumda diş boşluklarının kapatılmasında (diastema kapama),
Kırık dişlerin veya tamirinde,
Rengi ve yapısı bozulan eski dolguları tamir etmekte,
Eğri ve çapraşıklıkların mevcut olduğu ve ortodontik tedavinin yapılamadığı durumlarda diş dizisinin düzeltilmesi için zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.
Zirkonyum Alt Yapılı Kaplamalar Güvenli Midir?
Zirkonyum doku dostu bir diş malzemesidir. Böylece uzun yıllar ağızda herhangi bir diş eti sorunu çıkarmadan güvenle kullanılabilir. Yüksek dayanıklılık ve kırılma direncine sahip son derece dayanıklı diş kaplamalarıdır. Zirkonyum, ölçümler ve testler, kullanıcı grupları ve birçok işlem sonucunda dayanıklılığını kanıtlamış bir diş kaplama malzemesidir. Görünüşü doğal diş görünümüne çok yakındır. Alt yapısında metal olmadığı için uzun vadede diş etlerinde gri renk yansımalarına neden olmaz. Isı yalıtımı güçlüdür. Böylece hassasiyet problemi oluşturmaz. Zirkonyum diş kaplamalarınızla sıcak, soğuk yiyecek ve içecekleri güvenle tüketebilirsiniz. Alerjik bir malzeme değildir. Bugüne kadar, zirkonyum alerjisi olan vakaların sayısı literatürde sınırlıdır. Zirkonyum dişlerin ağız içi kullanımı klasik metal alt yapılı porselen diş kaplamalarıyla aynıdır, ancak fark laboratuvar prosedürlerinde başlar. Zirkonyum diş kaplamalarının tamamı bilgisayar teknolojisi ile üretilmektedir. Zirkonyum plakalar, el değmeden freze sistemi sayesinde bilgisayar tarafından kazınır ve şekillendirilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl&